Janusz Gil: Lewicowy Dekalog Edukacyjny

Polska będąca członkiem Unii Europejskiej zobowiązała się do budowy społeczeństwa opartego na wiedzy. Edukacja , Nauka i Innowacyjność, to trzy filary, na których opiera się wiedza społeczeństwa. Jednak bez tego pierwszego filaru, dwa następne nie mogą istnieć. W związku z tym – Sojusz Lewicy Demokratycznej zaproponował nowe rozwiązania w kwestii kształcenia, przedstawiając Lewicowy Dekalog Edukacyjny:

1. Państwo jest odpowiedzialne, za jakość, poziom i finansowanie edukacji
  2. Równe szanse edukacyjne dla każdego dziecka – bez względu na zamożność rodziców i miejsce urodzenia.
  3. Państwo zapewnia wychowanie przedszkolne dla wszystkich dzieci,
  4. Ośmioklasowa szkoła podstawowa zamiast gimnazjum,
  5. Rozwój szkolnictwa zawodowego razem z pracodawcami dostosowanego do potrzeb lokalnego i krajowego rynku pracy,
  6. Wzrost poziomu finansowego oświaty do 3 % PKB,
  7. Zamiast likwidacji szkół mniejsza liczba dzieci w klasach i poprawa jakości kształcenia,
  8. Zamiast zwolnień nauczycieli oferta prowadzenia zajęć pozalekcyjnych i wyrównawczych,
  9. Rozwój socjalnych funkcji szkoły : stołówki, dożywianie, gabinety medyczne, wypoczynek i sport dla dzieci i młodzieży,
  10. Zapewnienie uczniom podręczników (oraz e-podręczników) – obowiązkiem szkoły i państwa,a nie rodziców. Przygotowanie nauczycieli do nowych metod nauczania.

Zauważmy iż minione dwudziestolecie to okres dynamicznych zmian lecz nie zawsze na lepsze, dlatego powyższy Dekalog powinien spotkać się z żywym zainteresowaniem rządzących, jak i środowisk związanych z edukacją. Wszyscy winniśmy być zainteresowani, by publiczna edukacja była na najwyższym poziomie i dobrze zorganizowana. Inwestowanie w wiedzę jest pilnym zadaniem dla Polski – w przeciwnym wypadku może Polsce grozić wykluczenie z globalnej gospodarki.

Janusz Gil
Tygodnik „Panorama” powiatu Brzeskiego z dnia 17.10.2012 r. (nr 38/88)

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!