Blogosfera

Kotlęga: Morskie Centrum Nauki

Data dodania: 2017-09-20 12:41

MORSKIE CENTRUM NAUKI W SZCZECINIE

Sejmik Województwa Zachodniopomorskiego wyraził zgodę na utworzenie Morskiego Centrum Nauki w Szczecinie. Jest to nowa jednostka województwa. Za utworzeniem instytucji było 18 radnych, a 7 wstrzymało się od głosu.

Według pierwszych koncepcji utworzenia tej instytucji miało być muzeum morskie. Natomiast powstający na Łasztowni w Szczecinie obiekt będzie budowaną „na bogato” multimedialną placówką naukowo – edukacyjną poświęconą m.in. żegludze i szkutnictwu oraz historii na Bałtyku. Centrum będzie wyposażone w wystawę stałą, zawierającą interaktywne elementy nauki i techniki. Motywem przewodnim centrum będzie morze. Jest to tematyka pozwalająca na prezentację zagadnień z zakresu m. in. fizyki, matematyki, astronomii, geografii, medycyny, techniki, socjologii, historii, czy sztuki. Prezentowane tam będą różnorodne zjawiska związane z żeglugą, falami, rybołówstwem, czy życiem portów. Sercem placówki będzie wystawa zawierająca obiekty historyczne oraz interaktywne, samoobsługowe eksponaty pozwalające na przeprowadzanie doświadczeń. Program centrum będą dopełniały projekcje w planetarium, zajęcia w laboratoriach i warsztatach, pokazy eksperymentów oraz spotkania z ciekawymi ludźmi. Centrum ekspozycji to trzy poziomy wystawiennicze, sala konferencyjna, dwie sale edukacyjne, planetarium na 60 osób i duży taras na dachu. Bryła o wysokości 14 metrów i powierzchni 3,6 tys. m² nawiązywać będzie do kadłuba statku. W obiekcie mają też być prezentowane najnowsze osiągnięcia naukowe zachodniopomorskich uczelni.    Pełnomocnikiem ds. powstania Centrum Nauki jest Witold Jabłoński (PO), były wicemarszałek województwa. Należy się spodziewać, że zostanie także dyrektorem tej nowej jednostki, której budżet jak do tej pory nie jest jeszcze znany. Wg jego szacunków Centrum odwiedzać będzie ponad 100 tysięcy osób rocznie. Na potrzeby realizacji inwestycji zabezpieczona jest kwota 14 mln euro (85 %) w Ramach Regionalnego Programu Operacyjnego WZP na lata 2014-2020. A więc wartość inwestycji wynosi 86,7 mln zł brutto. 60,2 mln zł to kwota dofinansowania z Unii Europejskiej ale 10,6 mln zł trzeba dołożyć z budżetu województwa. Po zakończeniu inwestycji można odzyskać 15,9 mln podatku VAT. Podrożenie kosztów budowy centrum powoduje utworzenie nowej jednostki. Nowy urząd, nowe biura, nowe etaty… Kilka milionów złotych potrzebnych będzie także corocznie na utrzymanie tej placówki.

Powstają ogromne zobowiązania budżetowe sejmiku: należy odbudować Zamek Książąt Pomorskich (po katastrofie budowlanej z 2017 roku). W planach jest także budowa Teatru Polskiego oraz siedziby Urzędu Marszałkowskiego. Znacznego dofinansowania wymagają niektóre szpitale wojewódzkie. Budżet sejmiku na pewno nie udźwignie takich wydatków. Potrzebne są wręcz setki milionów złotych których nie ma. Morskie Centrum Nauki w Szczecinie na pewno może być wizytówką województwa zachodniopomorskiego ale czy nas mieszkańców regionu na to stać? Może jednak środki te należałoby przeznaczyć na tworzenie np. nowych miejsc pracy. Nurtuje mnie także pytanie: dlaczego - mimo że marszałek ma takie możliwości, najważniejszych swoich decyzji nie konsultuje z mieszkańcami województwa zachodniopomorskiego.

Jerzy Kotlęga

Zobacz profil polityka: Jerzy Kotlęga