Blogosfera

Kotlęga: Sejmik z pomocą

Data dodania: 2017-09-06 18:57

SEJMIK Z POMOCĄ

Województwo zachodniopomorskie przekaże 150 tys. zł pomocy gminie Parchowo w powiecie bytowskim, województwo pomorskie. Gmina została mocno poszkodowana w nocy z 11 na 12 sierpnia br.

W wyniku nawałnic, które przeszły w sierpniu nad Polską zginęło sześć osób a ponad 50 zostało rannych. W całym kraju wiatr uszkodził lub zerwał dachy z prawie 4 tys. budynków, z czego 2,8 tys. to budynki mieszkalne.

W nocy 12 sierpnia nad gminą Parchowo przeszła olbrzymia burza. Dwie osoby zostały ranne. Z ośrodków wypoczynkowych ewakuowano kilkuset turystów. Wiatr pozrywał dachy, wyrwał drzewa. Zniszczone są budynki mieszkalne, ogrodzenia, budynki gospodarcze. Zniszczeniu uległo ponad 300 budynków. W gminie Parchowo nie można było dojechać do kilku miejscowości. W wielu domach nie było wody i energii elektrycznej. W bardzo trudnej sytuacji znaleźli się rolnicy którym żywioł zniszczył większość plonów. Burza powaliła znaczne obszary lasów. Nawałnica wyrządziła szkody na kwotę 8 i pół miliona złotych. Urząd Gminy w Parchowie wydaje poszkodowanym mieszkańcom artykuły spożywcze i chemiczne. Potrzebującym wydawana jest także odzież, koce i pościel. Harmonogram tej pomocy kończy się 6 września. Potrzebna jest dalsza pomoc. Wójt gminy Parchowo Andrzej Dołębski w imieniu poszkodowanych mieszkańców gminy prosi o pomoc ponieważ potrzeby są nadal duże.

Parchowo jest małą gminą wiejską w której skład wchodzi 11 sołectw. Gminę zamieszkuje ok. 3600 mieszkańców. Gmina jest gminą dwujęzyczną w której 26% ludności posługuje się językiem kaszubskim.

Mam nadzieję, że sejmik zachodniopomorski decyzję o udzieleniu pomocy podejmie jednogłośnie. Gminę Parchowo ze względu na znaczny obszar zniszczeń wskazał koordynator zarządzający pomocą dla poszkodowanych w województwie pomorskim. Dobrze, że nasza pomoc trafi tam, gdzie jest najbardziej potrzebna. Nie można być obojętnym wobec wielkiej tragedii. U podstaw samorządności leży umiejętność współpracy i chęć do współdziałania.  W trudnych chwilach samorządy powinny być solidarne i służyć sobie wzajemnie pomocą.

Jerzy Kotlęga

Zobacz profil polityka: Jerzy Kotlęga