Blogosfera

Jerzy Kotlęga: Przyroda jest silniejsza od ludzkiej głupoty

Data dodania: 2014-04-01 17:47

Lubię nasz Bałtyk. Szczególnym sentymentem darzę niezwykłe Dźwirzyno. Piękne szerokie, drobno piaskowe plaże w otoczeniu pachnących sosnowych lasów. Nawet w pełni sezonu można tam znaleźć spory kawałek wolnego miejsca np. pod rodzinny „grajdołek”. W takim otoczeniu nawet największy stres można łatwo zgubić. Przynajmniej raz w tygodniu uprawiam tam ostrym tempie, ponad 10 – kilometrowy spacer z kijkami czyli popularny nordic walking.

Podczas spaceru nad brzegiem morza 26 marca 2014 roku stałem się świadkiem nieprawdopodobnego wydarzenia. W samo południe zanieczyszczano Bałtyk w sposób wręcz niesłychany i w znacznym zakresie. W porcie w Dźwirzynie prowadzone są prace, moim zdaniem, polegające na oczyszczaniu dna w jednej z bocznych kwater portu. Pracujący przy tym zadaniu holownik zanieczyszczenia z dna zasysał i przepompowywał wprost na plażę w pobliżu główek portowych. Z plaży natomiast zanieczyszczenia te spływały wprost do morza. Miały one wyraźnie czarną barwę i przykry zapach.

Mogą to być różnego rodzaju produkty pochodzenia smolistego, resztki paliw, osady, śmieci,  itp… Woda morska zabarwiła się na czarno, nawet na ponad 50 m od brzegu. Myślę, że wykonawca pewnie ma zgodę na wykonanie swoich prac. Sądzę jednak, że wykonawca nie może mieć zgody na przepompowywanie takiego rodzaju zanieczyszczeń. Nadzór nad pracami chyba też nie zadziałał. Widać to wręcz „gołym okiem” po obejrzeniu kilku moich zdjęć. O tej bulwersującej sprawie poinformowałem wojewodę, marszałka województwa, centrum kryzysowe, straż pożarną w Kołobrzegu oraz wójta gminy Kołobrzeg. 27 marca rura nadal niszczyła środowisko. Ale 28 marca czarna rura nie ziała już nieczystościami. Może moja interwencja coś dała, a może to tylko przerwa w pracy rury. Proszę o społeczną kontrolę tej jakże „pracowitej rury”. Przyroda co prawda i w tej sprawie poradzi sobie pewnie z ludzką samobójczą głupotą. Tylko jak długo i czy o to chodzi???

Jerzy Kotlęga

P.S. Wielu zagranicznych turystów uwieczniło ten nonsens. Nie o taką promocję województwa zachodniopomorskiego wszak chodzi.

Zobacz profil polityka: Jerzy Kotlęga