Miller: Euro 2012 to sukces Polaków

dodano 2012-07-02 10:29 w kategorii: Kraj

Specjalny zespół SLD ds. monitorowania Euro 2012 przygotował już swój pierwszy raport. Co z niego wynika? Możemy być dumni z mistrzostw. Zarówno pod względem organizacyjnym, czy wizerunkowym. Znacznie gorzej została oceniona infrastruktura drogowa i kolejowa.

- Euro 2012 to wielki sukces Polaków. To jest sukces kibiców, organizatorów, samorządów, które gościły drużyny uczestniczące w mistrzostwach i sukces rządu, choć nie wszystkie jego segmenty działały bez zarzutów - mówił w poniedziałek na konferencji szef SLD Leszek Miller. I dodał: - Przełamaliśmy różne stereotypy i dzisiaj mamy powody do satysfakcji.

Zaś szczegółową ocenę zaprezentował szef zespołu ds. monitorowania Euro Tomasz Garbowski. Zdaniem posła SLD "na piątkę" wypadły miasta-gospodarze Euro: Warszawa, Wrocław, Poznań i Gdańsk. Na dobrą ocenę zasłużyły też Urząd Lotnictwa Cywilnego i wszystkie porty lotnicze, centra pobytowe, które gościły 13 spośród 16 reprezentacji, uczestniczących w turnieju finałowym. Garbowski chwalił też pracę ponad 6 tysięcy wolontariuszy, którzy pomagali w czasie turnieju.

Zadowalające oceny Sojusz przyznał też służbom bezpieczeństwa, które zabezpieczały Euro: policji, Staży Pożarnej, Straży Granicznej i Biuru Ochrony Rządu, a także opiece medycznej i ratownictwu.

A co wypadło źle? Negatywnie SLD ocenia pracę dwóch spółek: PL2012 i Narodowego Centrum Sportu, które zarządza Stadionem Narodowym. - Stadion Narodowy miał być wybudowany w odpowiednim terminie, a został oddany z opóźnieniem. Problem był z wykonawcami, z podwykonawcami - tłumaczył Garbowski. - Nie ma też poprawy w zakresie zarządzania tym stadionem, która miałaby spowodować, że w przyszłości ten stadion będzie na siebie zarabiał - zaznaczył.

Spółce PL2012 SLD zarzuca brak odpowiedniego nadzoru nad przygotowaniem Euro. Na negatywną ocenę zasłużyły też: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad oraz ministerstwo transportu m.in. za opóźnienia przy budowie autostrady A2.

Źle oceniona została też praca Polskich Kolei Państwowych. - PKP planowały zakup nowego taboru kolejowego, ale tego taboru nie było. Planowały skrócenie czasu podróży pomiędzy miastami-gospodarzami, ale on skrócił się tylko i wyłącznie w tym zakresie, że na czas Euro nie były remontowane linie kolejowe - podkreślił Garbowski.

SLD oczekuje w związku z tym, że odwołane zostanie kierownictwo NCS i GDDKiA, a członkowie zarządu PL2012 nie otrzymają nagród za przygotowanie Euro 2012.  Zdaniem Sojuszu zmiany wymaga też ustawa o sporcie. SLD postuluje wprowadzenie "ulgi sportowej" - rodzice, którzy zapiszą dzieci na zajęcia sportowe, mogliby odliczać poniesione w związku z tym wydatki od podatku. Sojusz chciałby też zapewnić młodzieży bezpłatny dostęp do obiektów sportowych, a także podnieść wysokość stypendiów sportowych.

SLD proponuje także, by zawód menedżera i sędziego piłkarskiego wpisać na listę zawodów sportowych. Z kolei Miller zaapelował do prezydenta Bronisława Komorowskiego, by objął patronat nad "Paktem dla piłki nożnej". W jego ramach miałoby się odbyć spotkanie z udziałem polityków i działaczy sportowych na temat tego, co zrobić, by poprawić kondycję polskiej piłki nożnej.

ZAPOZNAJ SIĘ Z PEŁNYM RAPORETM TUTAJ >>> RAPORT EURO 2012 NA DZIEŃ 30.06