Nie dla zmiany nazw ulic w Świnoujściu!

dodano 2017-11-13 13:21 w kategorii: Ludzie

Radni SLD w Świnoujściu stanowczo sprzeciwiają się zmianom nazw ulic w mieście, o która wnioskuje wojewoda. Chodzi o ulicę J. Markiewicz i 1 Armii WP.

Komentarz przewodniczącej SLD w Świnoujściu Joanny Agatowskiej:

Dwa miesiące temu zmieniono w Świnoujściu nazwę ulicy Leona Kruczkowskiego. Jako radni SLD broniliśmy dokonań literackich autora np. Niemców, który został przełożony na 8 języków obcych itego pisowskiego zamachu na suwerenność lokalną.
Niestety wtedy większość Rady Miasta podjęła inną decyzję. W zeszłym tygodniu otrzymaliśmy kolejną informację, że Wojewoda Zachodniopomorski wszczyna postepowanie nadzorcze w celu wydania zarządzenia zastępczego o zmianie nazw ulic J. Markiewicza oraz 1 Armii Wojska Polskiego. Dla mnie i nie tylko to skandaliczna decyzja ubezwłasnowalniająca lokalne społęczności w decydowaniu KTO jest dla nich ważny i powinien mieć honor posiadania nazwy ulicy. Julian Markiewicz to Honorowy Obywatel Świnoujścia - osoba, która bardzo dużo zrobiła dla miasta, Człowiek powszechnie szanowany i bardzo dobrze wspominany - decyzja jest bardzo krzywdząca. Nazwy ulicy 1 Armii Wojska Polskiego chyba nawet nie trzeba przybliżać, ale irytacja zmianą jest równie duża. Chcemy poznać Państwa zdanie na temat tej sytuacji, dlatego przygotowaliśmy taką sondę, będę dzięczna za wyrażenie opinii. Chcemy bronić nazw ulic Świnoujscia, które uważamy za ważne dla Mieszkańców!