Budżet Obywatelski. Niech mieszkańcy zachodniopomorskiego zdecydują na co wydać pieniądze!

dodano 2017-09-28 10:49 w kategorii: Informacje

Sojusz Lewicy Demokratycznej proponuje wprowadzenie budżetu obywatelskiego w województwie zachodniopomorskim.

Propozycja zakłada żeby o tym, na co wydać kilka milionów zł rocznie decydowali bezpośrednio mieszkańcy regionu poprzez zgłaszanie projektów oraz głosowanie, w tym również przez internet.

- Budżet obywatelski pozwala ludziom decydować o tym na co wydać pieniądze. Mogą oni nie tylko wybierać zadania, które mają być zrealizowane, ale sami zostać ich autorami. Taki projekt pozwoli kształtować ich najbliższe otoczenie, umożliwi określenie potrzeb, da możliwość wskazania co jest dla nich szczególnie ważne – powiedział radny Jerzy Kotlęga.

Przewodniczący Klubu Radnych SLD Dariusz Wieczorek dodał, że wśród projektów będą mogły być zgłaszane inicjatywy związane z budową ścieżek rowerowych czy rozwojem kulturalnym regionu. Wyraził nadzieję, że wszystkie partie będące w Sejmiku poprą propozycję SLD.

W celu usprawnienia realizacji budżetu obywatelskiego propozycja SLD zakłada podział województwa na pięć podregionów – będących odwzorowaniem podziału województwa w wyborach do Sejmiku Zachodniopomorskiego z 2014 roku.