Jerzy Kotlęga: Bloki budowano z założeniem, że będą stać 50-70 lat. Dziś stoją w najlepsze

dodano 2016-04-15 14:35 w kategorii: Ludzie

WIELKA PŁYTA

Po raz pierwszy wielką płytę w budownictwie mieszkaniowym zastosowano tuż po I wojnie światowej w Holandii. Pierwsze większe konstrukcje z betonowej „wielkiej płyty” powstały w końcu lat 30. we Francji, Szwecji, Finlandii oraz w Niemczech. Europa Zachodnia w połowie lat 70. zrezygnowała z technologii wielkopłytowej, głównie ze względu na narastające koszty tego rodzaju budownictwa.

Polska wielka płyta narodziła się w latach 50 i aż do końca lat 80. stanowiła podstawę budownictwa mieszkaniowego. Pierwszy blok tego typu w Polsce powstał w Nowej Hucie. Nastał czas na duże osiedla mieszkaniowe. Stawiano na nich bloki mieszkalne z wielkiej płyty. Montaż budynków z gotowych prefabrykatów na placach budów przebiegał w dość szybkim tempie, chociaż technologia budownictwa oparta na wielkiej płycie nie była tania.  Dała o także o sobie znać dość niska jakość wykonawstwa. Duży odsetek niespełniających norm wymiarowych, wybrakowanych elementów często utrudniał i dezorganizował prace przy montażu budynków. Część problemów pojawiała się w gotowych już obiektach w związku z czym podejmowano działania naprawcze takie jak dodatkowe kotwienie płyt czy łatanie pęknięć smolistymi uszczelniaczami. Pomimo wprowadzanych wielu udoskonaleń w miejscu połączenia płyt ich złącza nadal były miejscem trudnym do uszczelnienia. Na wielu osiedlach przeprowadzono także prace związane z docieplaniem budynków. Wiele takich remontów budzi kontrowersje ponieważ zatracona zostaje pierwotna faktura tynku, a nowe kolory i wzory bywają niespójne z modernistyczną architekturą.

W Polsce znajduje się ponad 4 miliony mieszkań w blokach z wielkiej płyty. Budowano je z założeniem, że będą stać maksymalnie 50 - 70 lat. Dziś bloki stoją w najlepsze, a mieszkania cieszą się stałą popularnością. Jednak coraz większe grono inwestorów zastanawia się ile jeszcze wytrzymają i czy w ogóle warto kupować mieszkanie w bloku z wielkiej płyty? Aktualnie przeprowadzono dość wiarygodne badania techniczne. Wyniki wskazały jednoznacznie, iż większość bloków wytrzyma przynajmniej kolejne 100 - 120 lat. Według ekspertów technologia budowlana okazała się bardzo żywotna, a mieszkanie w blokach z wielkiej płyty nie wiąże się z żadnym ryzykiem. Na dzień dzisiejszy nie ma ryzyka zawalenia się tych budynków. Znacznie gorzej wygląda sytuacja komfortu użytkowania mieszkań. W przeważającej większości są to słabo doświetlone, mało estetyczne nieustawne lokale, które wymagają z reguły dość kosztownej modernizacji.

Kupno mieszkania w bloku z wielkiej płyty jest dzisiaj atrakcyjne cenowo. Mieszkania w tych budynkach są znacznie tańsze niż mieszkania w kamienicach czy w nowo powstałych obiektach. Za zakupem przemawia także fakt atrakcyjnej lokalizacji. Wiele bloków z wielkiej płyty znajduje się w pobliżu centrum miast oraz ich ważniejszych punktów. Owe lokalizacje z reguły posiadają świetne połączenie komunikacyjne z resztą miasta. Zakup takiego mieszkania może być więc nadal w pełni opłacalny.

Jerzy Kotlęga