Miller: Szkolne stołówki muszą zostać!

dodano 2012-06-01 16:26 w kategorii: Kraj

Rosół, pierś z kurczaka, młoda kapusta, sałatka z pomidorów, ziemniaki i kompot. Cena zestawu: 7 zł. Taki właśnie obiadł zjadł szef SLD Leszek Miller w piątek z uczniami w jednej z warszawskich podstawówek.

Były premier zaapelował, by nie ograniczać szkołom możliwości prowadzenia własnych stołówek. - Uważam więc, że takie usiłowanie, zwłaszcza ze strony rozmaitych władz województw czy miast, żeby za wszelką cenę prywatyzować takie usługi jak stołówki, nie ma sensu i jest potwornie niebezpieczne dla dzieci - mówił Miller.
I dodał, że w szkole w której gościł, personel kuchni jest zżyty ze szkołą i z jej uczniami od lat, jest miła, rodzinna atmosfera. - A gdyby posiłki miała zapewniać firma zewnętrzna, to odbiłoby się to na ich jakości - uważa lider Sojuszu.
Dlatego Sojusz sprzeciwia się likwidacji stołówek w szkołach. W najbliższym czasie klub SLD złoży w Sejmie wniosek o informację rządu w tej sprawie.