Miller: oczekujemy przeprosin od Obamy

dodano 2012-05-30 22:56 w kategorii: Kraj

Szef SLD Leszek Miller wystosował oficjalne pismo do ambasadora USA w Polsce, w którym wyraził zaniepokojenie w związku ze słowami amerykańskiego prezydenta Baracka Obamy o "polskich obozach śmierci".
- Wczoraj w czasie ceremonii wręczenia Medali Wolności pan prezydent Obama użył sformułowania "polski obóz zagłady". Uważamy te słowa za groźne dla wizerunku naszego kraju - mówił podczas środowej konferencji były premier.
Prezydent Obama użył słów "polski obóz śmierci" podczas uroczystości uhonorowania Prezydenckim Medalem Wolności Jana Karskiego. Odznaczenie odebrał były szef MSZ Adam Daniel Rotfeld. Zdania Millera były szef dyplomacji nie powinien przyjmować medalu, w sytuacji, kiedy padły słowa o polskim obozie śmierci. - Sądzę, że gdyby to się działo w obecności Jana Karskiego, ten wybitny Polak również nie przyjąłby tego odznaczenia, czekając na wyjaśnienia ze strony prezydenta Obamy - ocenił Miller. I podkreślił: - SLD popiera wysiłki władz RP, które dążą do uzyskania słów ubolewania i przeprosin ze strony prezydenta Obamy.
Prezydent USA podczas uroczystości w Białym Domu - mówiąc o bohaterskim kurierze polskiego podziemia, który w czasie II wojny światowej bezskutecznie alarmował Zachód o zagładzie Żydów - powiedział, że kurier podziemia AK "został przeszmuglowany do Getta Warszawskiego i polskiego obozu śmierci". Chodziło o hitlerowski obóz przejściowy w Izbicy, gdzie Karski się przedostał, żeby na własne oczy zobaczyć jak traktowani są przetrzymywani tam Żydzi.