Iwiński z ramienia Rady Europy

dodano 2012-05-23 08:21 w kategorii: Kraj

Prof. Tadeusz Iwiński wziął udział 21 maja 2012r. w dyskusji zorganizowanej w Paryżu przez Zgromadzenie Parlamentarne Rady Europy nt. kryteriów kwalifikacji osób jako „więźniów politycznych”. Ten problem, od dawna budzący kontrowersje np. w Irlandii, Hiszpanii czy Turcji, nabrał ostatnio szerszego znaczenia m.in. w odniesieniu do sytuacji na Ukrainie (casus Tymoszenko), w Rosji (Chodorkowski) i Azerbejdżanie.

Z kolei w dniach 22-23 maja prof. Iwiński uczestniczy, z ramienia Rady Europy, jako przewodniczący specjalnej podkomisji Zgromadzenia Parlamentarnego ds. kontaktów z państwami nieczłonkowskimi i krajami pochodzenia imigrantów, w X jubileuszowej konferencji „Śródziemnomorski dialog o Migracji”, zorganizowanej w stolicy Malty La Valetta. Chodzi o mechanizmy regulacji potęgujących się procesów migracyjnych z Afryki i Bliskiego Wschodu do Europy oraz o, niekiedy kontrowersyjne, doświadczenia z multikulturalizmem na naszym kontynencie.

Prof. Iwiński w swym wystąpieniu wskazał m.in. na potrzebę nadania temu Dialogowi także wymiaru parlamentarnego. Poruszył również kwestię funkcjonowania agencji FRONTEX zajmujące się ochroną granic zewnętrznych Unii Europejskiej, której siedziba znajduje się w Warszawie.